Menekşe Çiçeği
Menekşe çiçeği menekşegiller familyasına bağlı bir bitki türüdür. Viola cinsiden gelmekte olup genellikle saksılarda muhafaza edilmektedir. Oldukça farklı türü bulunmaktadır. Bilinen 500’e yakın farklı türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilecek bir özellik göstermektedir. Buna karşılık bu bitki türüne en çok kuzey yarım kürede rastlanmaktadır.
Kuzey yarım küreden sonra da sırasıyla Hawai ve Güneydoğu Asya’da çok sık yetişmektedir. İngiltere’den tüm dünyaya yayıldığı bilinmektedir. Her çiçeğin genel olarak bir simgesi bulunmaktadır. Bu çiçek türü, saflığı ve güzelliği simgelemektedir. Güzel kokusu ve estetik görünümü ile birçok kişi tarafından en çok tercih edilen çiçeklerden birisidir. Saflığı ve masumiyeti simgelediği için birine karşı saf sevginin ifade edilmesi için bu çiçek bir hediye olarak verilebilmektedir.
Her çiçek türünün yetişebildiği bir standart bir ortam bulunmaktadır. Menekşe güneş ışığına doğrudan fazla maruz kalmaması gereken bir bitki türüdür. Buna karşılık karanlık bir ortam değil aydınlık bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Evlerin mutfakları hem havadar olması hem de aydınlık olmaları nedeniyle menekşeler için oldukça uygun bir ortam olmaktadır. Bu nedenle evlerde sıkça tercih edilmektedir. Menekşeler soğukta varlığını sürdürebilen çiçekler olmalarıyla da diğer birçok çiçek türünden ayrılmaktadır. Özel kendine has bir duruşu ve estetik görünüme sahiptir. Özellikle bahçe ortamında özel bir bakım gerektirmeyen ve genel olarak da bakımı kolay olan bu çiçek türü çiçek severler için vazgeçilmez olmaktadır.

Menekşe Bakımı
Menekşeler bakımı oldukça kolay bir bitki türü olarak bilinmektedir. Buna karşılık doğru bir bakımdan geçmezse hemen kuruyup solabilmektedir. Doğru bir sulama programı ile uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Menekşe bakımı için en önemli unsur düzenli bir sulama programının oluşturulmasıdır. Menekşeler iki ya da üç gün arayla düzenli bir şekilde sulanmalıdır. Her gün su verilmesi fazla olacak ve çiçeği çürütecektir. Bundan dolayı iki ya da üç gün ara verilmektedir. Bunun yanı sıra çiçeğin bakıldığı bölge aşırı bir neme sahipse bu aralık bir iki gün daha uzatılabilmektedir.
Bakımı yapan kişi, çiçeğin toprağından çiçeğin kuruluğunu ve suya ne kadar ihtiyacı olduğunu kolay bir şekilde fark edebilecektir. Çiçeğin toprağı el ile kontrol edildiğinde kuruluğu hemen anlaşılabilecektir. Ayrıca menekşelere verilen suyun yapısı da önemli olmaktadır. Öncelikle suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Çok sıcak ya da çok soğuk su kullanımından kaçınılmalıdır. Çiçeğe verilen suyun kireçli olması çiçeğin yapısına zarar vermektedir. Suyun kireçli olmadığından emin olunmalıdır.
Menekşe bakımı birtakım püf noktaları içermektedir. Menekşelerin mevcut toprağına yumurta kabukları konulması daha çok çiçek açmasını sağlayacaktır. Yumurta kabukları ile daha canlı ve çok sayıda çiçek açılması sağlanabilmektedir. Menekşelerin yaprakları oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Emek verilerek büyütülen bu çiçeklerin yapraklarına dikkatli davranılmaması durumunda hemen kopabilecektir. Yaprakların zarar görmemesi adına çok dokunmamak daha iyi olacaktır. Menekşelerin bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çiçeğin budama zamanıdır.
Budama için ilkbahar mevsimi en uygun mevsim olmaktadır. Budanan, kurumuş dallardan ve kurumuş yapraklardan arındırılan menekşeler en güzel görünümüne kavuşacaktır. Bundan dolayı bakımda budama önemli olmaktadır. Ayrıca menekşe bitkisine yılda bir kez olsun vitamin takviyesi yapılması önerilmektedir. Vitamin takviyesi ile bitki en canlı ve sağlıklı haline kavuşturulacaktır. Saksının da iki yılda bir değiştirilmesi yeterli olmaktadır. Buna ek olarak saksının altının delikli olması da menekşeler için daha konforlu bir bakım yapılabilmesi için önemlidir. Delikli saksı ile sulama daha iyi bir şekilde yapılabilmektedir.
Menekşe bakımı için çiçeğe uygun bir yaşam alanı oluşturulması oldukça önemlidir. Bu yaşam alanı için öncelikle menekşelere özgü toprağın temin edilmesi gerekmektedir. Kolay bir şekilde bulunabilecek bu özel toprak çeşidi ile menekşeler pratik bir şekilde büyütülebilecektir.

Menekşe Çiçeği
Menekşeler bakımında belirgin yanlışlıklar yapılmadığı sürece uzun bir ömre sahip olmaktadır. Saflığı ve masumiyeti temsil eden bu çiçek türünün yaprakları, kalp şekline benzemektedir. Çiçeğin rengi ise kendine has tonu ile menekşe rengindedir. Soğuk havalarda da varlığını devam ettiren bu bitki türü, bahar ve yaz mevsiminde çiçek açmaktadır. Işıklı ortamlarda bulundurulması gerekmektedir fakat doğrudan ışık alan bölgeler yerine gölge alanlar tercih edilmelidir.
Nemli ortamları seven bu bitki türünün sağlıklı olabilmesi için toprağının sürekli olarak nemli tutulması gerekmektedir. Menekşe çiçeği hızlı bir şekilde açabilmesi için bakımında gübreleme yapılması önemlidir. Gübreleme yöntemi ile çiçekler hızlı bir şekilde çoğalacaktır. Bu bitki türü için en uygun ortam sıcaklığı, 20-25 derece arası olmaktadır. Buna karşılık menekşelerin 18 dereceye kadar varlıklarını sürdürebildikleri bilinmektedir.